Roszponka należy do grupy małokalorycznych warzyw.

Zwykły człowiek zjada niewystarczającą ilość warzyw i owoców w ciągu dnia dwudziestu czterech godzin. Przeważnie ludzie zwyczajnie za nimi nie przepadają, a niekiedy nie znajdują sensu by je jeść, skoro taka sałata nie może zaspokoić dużego głodu kogoś wykonującego pracę fizyczną. Należy natomiast zwrócić szczególną uwagę na cudowne właściwości roszponki, które niejednego nakłonią do systematycznego wyciągania ręki po tę niepozorną roślinkę. Roszponka swoim wyglądem przypomina normalną sałatę, niemniej jednak w zamian proponuje o wiele więcej niezbędnych witamin.

Roszponka należy do kategorii niskokalorycznych warzyw. Dokładnie tak samo jak każdą sałatę można spożywać ją właściwie do woli, nie bojąc się przybrania na wadze. Bo w roszponce nie znajduje się wiele kalorii. W stu gramach tego produktu znaleźć można ok. 21 kalorii. Mieści się w niej również całkiem spora liczba białka, podstawowego elementu umięśnienia, którego brak może często się objawić spadkiem energetycznym. Roszponka wyróżniana jest jednakże głównie za posiadanie bardzo wielu składników odżywczych. Jedząc ją systematycznie, możemy skutecznie polepszyć swoją odporność poprzez uzupełnienie niedoborów witaminy C. Warzywo te to również bardzo cenne źródło kwasu foliowego.

Niedrogi produkt, który kryje w sobie dużą liczbę witamin! Wspaniałe wartości roszponki są znane faktycznie małej liczbie osób. A zdecydowanie warto je poznać a także przemóc się do jedzenia tej niewielkiej roślinki. Wyśmienicie uzupełni ona klasyczne potrawy a także różne sałatki.

Więcej: http://dietlife.pl/poznaj-cudowne-wlasciwosci-roszponki/